9 zdravých jídel, které vám dodají energii

Když máte málo energie, můžete instinktivně sáhnout po kofeinu nebo sladkostech, které poskytnou její rychlý přísun. Bohužel jsou účinky jen krátkodobé. Výběr zdravých potravin, které jsou bohaté na proteiny, vlákninu, komplexní sacharidy a další živiny vás povzbudí a také přispěje k celkovému zdraví. Zde je výběr 9. nejlepších potravin, které vám dodají energii, kterou vaše tělo potřebuje. Některé jsou vhodné na svačinku, jiné jsou dobrou volbou pro oběd, který vám dodá energii na celé dopoledne.


  1. Madle
    Mandle jsou jedničkou mezi zdravými potravinami, protože obsahují důležité živiny jako je hořčík a vitamíny skupiny B, které pomáhají k přeměně potravy na energii. "Výzkum ukazuje, že lidé s nedostatkem horčíku se během cvičení rychleji unaví, kvůli roli horčíku v energetickém metabolismu," vysvětluje Rachel Berman, RD, autor knihy Zvýšení vašeho metabolismu pro nechápavé a ředitel výživy na CalorieCount.com. Nedostatek vitamínů skupiny B může vést k únavě, podrážděnosti a špatné koncentraci.
  2. Popcorn
    Vaše tělo si libuje, když natankujete celozrnné sacharidy. Popcorn je jedinečný mezi tradičními křupavými pochutinami, jako jsou čipsy a podobné. Je to celozrnná zdravá potravina, dokud si ho nedáte s máslem, solí nebo olejem. Také vás uspokojí na delší dobu než chipsy, protože zasytí.
  3. Burákové máslo
    Snažíte se vyhnout arašídovému máslu, protože si myslíte, že po něm stloustnete? Ačkoli obsahuje hodně kalorií poskytne vám skvělý energetický impuls. Zdravé tuky, bílkoviny a vláknina obsažené v burákovém másle pomáhají odvrátit pocit hladu. Místo másla nebo marmelády si namažte na svůj ranní toast burákové máslo, které je bohaté na živiny. Vyvarujte se však výrobků s přidaným cukrem.
  4. Losos
    Neříká se pro nic za nic, že losos má příznivé účinky na mozek. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují paměť a zmírňují depresy, zvyšují energii a zlepšují náladu. Losos je také bohatým zdrojem bílkovin, které podporují budování svalů.
  5. Banány
    Banány jsou přírodně balená zdravá svačinka. Jsou plné vlákniny, vitaminů skupiny B, draslíku a živin které dodávají trvalou energii a podporují svalovou funkci. Banány jsou dobré jako svačinky před nebo po cvičení. Spojením banánu se sklenicí nízkotučného mléka nebo šálkem jogurtu vzniká skvělá kombinace obsahující vlákninu a bílkoviny, která je vhodná jako snídaně.
  6. Kapusta
    Místo vodnatého ledového salátu si dejte radši kapustu, která je bohatána živiny. Kapusta je dobrá jako vařená jako příloha, nakrájená do polévek a salátů s celozrnnými těstovinami. Kapusta obsahuje aminokyselinu L-tyrosin, která pomáhá zlepšit duševní stav, stejně jako množství antioxidantů a vlákniny, které vás zasytí a pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
  7. Ovesné vločky
    Ovesné vločky představují další chytrý způsob, jak začít svůj den. Tajemstvím vloček je vláknina. Protože tělo tráví vlákninu dlouho, bude vám dodávat energii po celé dopoledne, na rozdíl od např. bílého toastu s marmeládou.
  8. Pistácie
    Pistácie mají neodolatelnou máslovou chuť. Proteiny, vláknina a mononenasycené tuky tvoří až dokonale uspokojující svačinu, která je bohatá na živiny. Vysoký obsah bílkovin z pistácií dělá ideální jídlo, které dodá energii po celý den, říká Kari Kooi, MS, RD, firemní wellness dietetik v metodistické nemocnici v Houstonu. I když ořechy obsahují spoustu kalorií, 25 pistácií jich má pouze 100.
  9. Řecký jogurt
    Tento zdravý jogurt dodává dvojnásobné množství bílkovin, které vedou k uspokojení při pocitu hladu, než běžné jogurty. Smíchejte ho s čerstvým ovocem a sekanými ořechy. Ujistěte se, že kupujete odtučněný nebo nízkotučný řecký jogurt, protože plnotučný má téměř dvakrát tolik kalorií.



    Volně přeloženo z everydayhealth.com

7 komentářů:

  1. Tý jo, to s tím popcornem jsem fakt netušila:D A zrovna dnes jsem si ho dala málo, protože jsem si řekla, že je to nezdravé a tak:D
    Z tohoto jím mandle, popcorn, pistácie a banány, ale i tak jsem ospalá a bez energie:DD

    OdpovědětVymazat
  2. :ú paráda.. na tendle blog dycky ráda mrknu ;) .. ovens vločky, banány, mandle a losos to soi dávám dost často a nepribírám :D

    OdpovědětVymazat
  3. burákové máslo jim skoro každy den :D je suprove :) jo a maš suprovy blog! :) konečně něco co se fkt dá číst a zaujme..:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak zrovna kapustě bych se vyhla, ač je možná přínosná. :D O popcornu už jsem slyšela, ale třeba o takové pistácii jsem netušila jejich "zdravé" účinky. :)

    OdpovědětVymazat
  5. ten řecký jogurt vypadá dobře :D
    jinak už sem se všeho přežrala a všechno z toho nesnáším xDD

    OdpovědětVymazat
  6. Lososa přímo miluju! :) Jediná ryba, kterou jím :)
    Oříšky celkově moc nemusím, leda ty mandle bych zkousla :)
    Jinak banány a ovesné vločky - mňam :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, takové dobroty! :) ... hodně užitečné informace

    OdpovědětVymazat